ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΣΥΝΤΑΞΗΠΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ (ΗΛΙΑΣ ΠΑΝ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ)
Τα μυστικά της συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα παιδιά .
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι με τη νέα νομοθεσία διασφαλίζονται τα θεμελιωμένα έως 31/12/2012 και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί ή κατοχυρώνονται, με ή χωρίς αναγνώριση πλασματικών χρόνων, προκειμένου για συνταξιοδότηση με προϋποθέσεις που ισχύουν έως 31/12/2012. Διευκρινίζεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται) που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος. Κατοχυρωμένο δικαίωμα είναι η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν (δηλαδή να «κλειδώσουν») με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης ή ορίου ηλικίας. Ειδικότερα για τις μητέρες ανηλίκων ισχύουν τα παρακάτω:

Περισσότερα...

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ WOMAN

Η θεατρική ομάδα «Σαλτιμπάγκοι»

Σε συνεργασία με το "Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν"    

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ
Φρυνίχου 14 - Πλάκα
παρουσιάζει
την μουσικο-θεατρική performance

"WOMAN"

Περισσότερα...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΓΣΕΕ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7/3/2014

8 ΜΑΡΤΗ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Μετά από τρία χρόνια περιδίνησης στα αλλεπάλληλα και αδυσώπητα μέτρα λιτότητας, το αποτέλεσμα είναι αφενός μεν ο οικονομικός μαρασμός της κοινωνίας, και αφετέρου η υποχώρηση των αρχών που στηρίζουν τη συνοχή του κοινωνικού ιστού, όπως κατ'εξοχήν είναι η ισότητα των φύλων.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία απέχουν μακράν της πραγματικότητας, την οποία δεν έχουν μηχανισμούς να αποτυπώσουν, ώστε να καταφανεί ο αληθινός αριθμός των υποαπασχολούμενων γυναικών, των μειώσεων στις αμοιβές τους, αλλά και αυτών που έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν την εργασία τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες άμισθης υποστήριξης των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους από το κλείσιμο των δημόσιων υποστηρικτικών δομών. Ακόμη και αυτά τα στοιχεία όπως τα πρόσφατα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής φανερώνουν όμως τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όπως αυτό της ανεργίας που είναι κατ΄εξοχήν «γένους θηλυκού» με το ποσοστό να αγγίζει το 31,6%, αρκετά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (23,6%) ΕΛΣΤΑΤ Δεκέμβριος 2013. Στη σκιά των επίσημων στοιχείων βέβαια είναι και η ποσοτική και ποιοτική αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά γυναικών, στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο. Και πώς άλλωστε όλα αυτά να μετρηθούν όταν η Ελλάδα έχει εξαιρεθεί από όλους του ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αποτίμησης της προόδου στην ισότητα των φύλων λόγω της αυστηρής εφαρμογής των όρων του διεθνούς της μηχανισμού δανεισμού.

Περισσότερα...

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

INE Rodos 22martiou14 web

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

working-mom     ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
Προκειμένου να χορηγηθεί στη μητέρα εργαζόμενη μειωμένο ωράριο αντί της ισόχρονης άδειας με αποδοχές πρέπει να συναινέσει ο εργοδότης. Σύμφωνα με το νόμο, η εργαζόμενη δικαιούται με αίτησή της να ζητήσει το μειωμένο ωράριο εναλλακτικά ως συνεχόμενη ισόχρονη άδεια με αποδοχές, εντός της χρονικής περιόδου κατά την οποία δικαιούται μειωμένο ωράριο για τη φροντίδα του παιδιού. Αντί δηλαδή για χρονικό διάστημα 30 μηνών (ή 130 εβδομάδων)να προσέρχεται ή να αποχωρεί 1 ώρα νωρίτερα από την εργασία της. Με αυτό το σύστημα η μητέρα που εργάζεται μπορεί να λείψει για 650 ώρες αν εργάζεται 5 ημέρες την εβδομάδα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει απουσία για 81 πλήρεις ημέρες, αν αθροιστούν οι ώρες και διαιρεθούν σε 8ωρα. Εναλλακτικά, αν συναινέσει ο εργοδότης, το ημερήσιο ωράριο της μητέρας μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους 12 μήνες και κατά μία ώρα για 6 επιπλέον μήνες. Υπενθυμίζεται ότι τα ίδια δικαιώματα μπορεί να έχει και ο πατέρας , αν η μητέρα δε θέλει να κάνει χρήση του δικαιώματός της.

ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ   ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία η προσαρμογή των συνθηκών εργασίας ή και του χρόνου εργασίας, η μετακίνηση από νυχτερινή εργασία σε θέση εργασίας ημέρας και η αλλαγή θέσης εργασίας σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγονται απώλεια των πάσης φύσεως αποδοχών ή άλλων δικαιωμάτων που απορρέουν από τη σύμβαση ή από τη σχέση εργασίας. Στις περιπτώσεις απαλλαγής της εγκύου από την εργασία, ο φορέας ασθενείας καταβάλλει στην ασφαλισμένη «ειδικό επίδομα μητρότητας» για όλο το διάστημα της απουσίας της. Εάν από τη νομοθεσία που διέπει τον φορέα ασθενείας δεν προβλέπεται η χορήγηση επιδομάτων λόγω αποχής από την εργασία, «ειδικό επίδομα μητρότητας» καταβάλλει στην εργαζόμενη ο ίδιος ο εργοδότης. Επιπλέον, η χορήγηση της άδειας μητρότητας δεν συνεπάγεται απώλεια των πάσης φύσεως δικαιωμάτων που απορρέουν από τη σύμβαση ή από τη σχέση εργασίας. Συμπερασματικά, το ειδικό επίδομα μητρότητας και το επίδομα μητρότητας εξασφαλίζουν στην εργαζόμενη αποδοχές τουλάχιστον ίσες με αυτές που θα ελάμβανε σε περίπτωση αποχής της από την εργασία λόγω αναρρωτικής άδειας.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ETUC ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

isotita ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ


Το παρόν άρθρο περιλαμβάνει τα βασικά σημεία της δημοσίευσης της ETUC (Ευρωπαική Συνομοσπονδία Συνδικάτων) με θέμα την προώθηση των γυναικών στα συνδικάτα και την ανέλιξη τους από απλά μέλη σε ηγετικούς ρόλους. Βασικά εμπόδια για τη συμμετοχή τους στα συνδικάτα είναι τα εξής:

Περισσότερα...

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΕΓΚΥΟΣ ΝΥΧΤΑ   ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 1993 (που δεν κυρώθηκε με νόμο και πλέον αμφισβητείται αν ισχύει ή όχι) οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενες είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση αναλαμβάνουν την υποχρέωση κατά την κατάρτιση των προγραμμάτων εργασίας να αποφεύγουν την απασχόληση των εγκύων σε νυχτερινή βάρδια (δηλαδή από τις 22:00 ως τις 6:00). Σε οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης -και εφόσον η έγκυος το ζητήσει για λόγους υγείας- θα πρέπει να μετακινείται σε θέση ημερήσιας απασχόλησης.

Περισσότερα...

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ

ΚΑΝΕΠ  Η ΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ 15- 24 ΕΤΩΝ

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης , η εταιρεία GPO και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) το 16,9% των νέων ηλικίας έως 24 ετών βρίσκεται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης. Η κρίση στη Νότια Ευρώπη γεννά ένα νέο λούμπεν προλεταριάτο στο οποίο έχει δοθεί ο όρος NEETs και σημειώνει κατακόρυφη αύξηση σε Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων ΝΕΕΤs είναι τα εξής:

Περισσότερα...

ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

isotita  ΔΟΜΕΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Οι Δομές Ισότητας των Φύλων βρίσκονται και στο facebook! Στη σελίδα https://www.facebook.com/domesIsotitasIneGsee μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις δράσεις όλων των Δομών Ισότητας, φωτογραφίες και σημαντικές αναρτήσεις...

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ IUF

housekeeping ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ IUF ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΜΑΡΙΕΡΩΝ.

Οι παρακάτω συστάσεις στοχεύουν στις καλές εργασιακές πρακτικές, στην ενδυνάμωση της υγείας και ασφαλείας των εργατών, γυναικών και ανδρών, και στη βελτίωση της απόδοσης στο χώρο εργασίας. Στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών που μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική τους ζωή. Συγκεκριμένα, οι συστάσεις έχουν ως εξής:

Περισσότερα...

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Έλεγχος της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης γυναικών και ανδρών στην εργασία (5/12/2013)

 

Οι υποθέσεις τις οποίες χειρίστηκε ο Συνήisotitaγορος στο πεδίο της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών κατά το 2012 σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν την ένταση των προβλημάτων που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στις εργασιακές σχέσεις. Οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν επηρεάσει εμφανώς όλους τους εργαζομένους, ωστόσο παρατηρείται διαφοροποίηση στη μεταχείριση των φύλων εις βάρος των γυναικών και μάλιστα σε φάσεις που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα.

Περισσότερα...

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΟΜΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

isotita   Ημερίδα Δομής Ισότητας ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ ΠΟΕΕΥΤΕ

Στις 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα δημοσιότητας του προγράμματος της Δομής Ισότητας των Φύλων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων «Προώθηση και ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα όργανα εκπροσώπησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων», στα γραφεία της ΧΕΝ Ελλάδος, Αμερικής 11 στις 6:00 μ.μ.

Περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

γυναικαΔομή Ισότητας ΠΟΕΕΥΤΕ

Η φετινή επέτειος της 8 Μάρτη βρίσκει τη Γυναίκα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη στη δίνη των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων. Συγκεκριμένα, η ανεργία των Γυναικών άγγιξε το 28,9%, τα όρια συνταξιοδότησης αυξήθηκαν στα 67 έτη ενώ βαθμιαία καταργείται το δικαίωμα για πρόωρη συνταξιοδότηση, τα ποσοστά της ανασφάλιστης εργασίας και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης γιγαντώνονται, η χρηματοδότηση για τα προγράμματα ισότητας μειώνεται, το κράτος πρόνοιας καταρρέει, το επίδομα ανεργίας μειώθηκε δραματικά, το μισθολογικό χάσμα παραμένει, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.
Η παρούσα ζοφερή κατάσταση ανατρέπει κατακτήσεις χρόνων που ξεκίνησαν το 1869 στην Αγγλία με τις σουφραζέτες, συνεχίστηκαν το 1897 στην Ελλάδα με το δυναμικό χαρακτήρα που απέκτησε η φεμινιστική κίνηση χάρη στην Καλλιρόη Παρέν, το 1930 που οι γυναίκες ψήφισαν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης, το 1952 που οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και στις 8 Μάρτη 1983 που επικυρώθηκε από την ελληνική βουλή η σύμβαση του ΟΗΕ για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων σε βάρος των Ελληνίδων.
Ειδικά σήμερα η συμμετοχή της Γυναίκας στα συνδικάτα αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την κατοχύρωση των εργασιακών της δικαιωμάτων και των ισοδύναμων ευκαιριών και δυνατοτήτων , ώστε να μην καρατομηθεί σα μια σύγχρονη Ολυμπία ντε Γκουζ από τις πολιτικές λιτότητας.
ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΗ γυναίκα στηρίζει το οικογενειακό εισόδημα.

Σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Επιλογής Στελεχών People for Business με θέμα «Κρίση και οικογενειακές ισορροπίες» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 365 υψηλόβαθμων και μεσαίων στελεχών, το 60% των γυναικών καλύπτει πλέον πάνω από το 50% του οικογενειακού εισοδήματος. Το εισόδημα της συζύγου πριν την κορύφωση της κρίσης σε ποσοστό 69,1% δεν ξεπερνούσε το 50% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, σε ποσοστό 29,1% κάλυπτε το 50- 80% και μόλις σε ποσοστό 1,8% ήταν πάνω από το 80%. Σήμερα που μεγάλο ποσοστό ανδρών στελεχών έχει χάσει τη δουλειά του, το 45,5% των γυναικών εξασφαλίζει πάνω από το 80% του οικογενειακού εισοδήματος, το 16,4% καλύπτει το 50 με 80% και το 38,2% κερδίζει αμοιβές που δεν ξεπερνούν το 50%.

ΈΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΛΟΜΠΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΛΟΜΠΥΤα πορίσματα της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών.
Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων Ημερίδα με θέμα την Παρουσίαση της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών «Το τίμημα της λιτότητας- οι επιπτώσεις στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα των φύλων στην Ευρώπη».

Περισσότερα...

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

isotita ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Το Γραφείο Ισότητας της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων διοργανώνει σεμινάριο Συμβουλευτικής στις τεχνικές εύρεσης εργασίας. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και συνοδευτικής επιστολής, τρόπους αναζήτησης εργασίας και συνέντευξη επιλογής προσωπικού. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό. Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 210- 3637756, 210- 3637767. Υπεύθυνη: Ελένη Θεοδωρή

Υπολογισμός Μισθού

Προσφορά Εργασίας

Προσφορά θέσεων
εργασίας στα τουριστικά
επαγγέλματα από
εργοδότες

Επικαιρότητα

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ...

Περισσότερα...

ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ...

Περισσότερα...

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ 2019...

Περισσότερα...

ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ...

Περισσότερα...

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ...

Περισσότερα...

Καταγγελίες Εργαζομένων