Δελτίο Τύπου για Επιδότηση Ανεργίας

oaedΚατατέθηκε τροπολογία για τη ρύθμιση της φετινής επιδότησης των εποχικά ανέργων...

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18.10.2013

Με την κατάθεση στο Κοινοβούλιο βουλευτικής τροπολογίας – ανάσας για τους εποχικά ανέργους στον τουρισμό και με την προϋπόθεση ότι θα υπερψηφιστεί την Τρίτη προβλέπεται να επιδοτηθούν με 3 μήνες και 5 ημέρες (στην πράξη 3,5 μήνες με την αναλογία δώρου Χριστουγέννων) ανεξαρτήτως των όσων ορίζονται στον Ν.3986/11. Πρόκειται για το κρισιμότερο πρόβλημα για τον κλάδο αφού διασφαλίζεται η επιβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στον Τουρισμό τους δύσκολους μήνες του Χειμώνα. Η τότε μνημονιακή Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θεώρησαν μυωπικά την ετήσια επιδότηση των εποχικά ανέργων ως προνομιακή μεταχείριση τους, θέτοντας πλαφόν- καταδίκη που οδηγούσε φέτος στην απώλεια των επιδομάτων ανεργίας τις επόμενες 2 τουριστικές περιόδους, με βαρύτατες συνέπειες στο παραγόμενο τουριστικό προϊόν αφού εξωθούσε στην αδυναμία επιβίωσης και στην έξοδο από το επάγγελμα το πλέον εκπαιδευμένο και παραγωγικό προσωπικό στον Τουρισμό.
Υπάρχει χρόνος και ζητούμε να διορθωθεί το εδάφιο της τροπολογίας που ορίζει οροφή (οι απασχολούμενοι με ημέρες εργασίας από 150-179 ημέρες) με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν της εθελοντικής ένταξης στην ρύθμιση όσοι υπερβούν τις 179 ημέρες λόγω της μεγάλης σαιζόν φέτος ειδικά στη Νότιο Ελλάδα (Κρήτη, Ρόδο). Το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ οφείλουν να αντιληφθούν ότι αντί εξαίρεσης πρέπει να θέσουν κίνητρα επιβράβευσης της δηλωμένης απασχόλησης στον κλάδο.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη θετική συμβολή στην επίλυση του θέματος του Υφυπουργού Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, των σχεδόν 30 βουλευτών που υπέγραψαν την τροπολογία, όσων θα την υπερψηφίσουν καθώς και όσων συνέβαλαν με ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο όπως οι κ.κ. Κρεμαστινός , Μαρκογιανάκης ή με παρεμβάσεις όπως ο κ. Κριτσωτάκης κ.α.
Επιπλέον να μην παραλείψουμε να εκφράσουμε την ..ευγνωμοσύνη του κλάδου για την ερώτηση στο Κοινοβούλιο του Βουλευτή του ΚΚΕ και πολυθεσίτη συνδικαλιστή στη ΓΣΕΕ και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, «για τα μάτια του κόσμου», όταν πλέον είχε γίνει φανερό ότι η υπόθεση έβαινε προς επίλυση, την ώρα που η παράταξη του ήταν εκκωφαντικά απούσα στην προσπάθεια ανατροπής του μνημονιακού νόμου, ενώ τι να απαντήσει κανείς στο ηγετικό στέλεχος της παράταξης του, συν. Σ. Πελάη και Πρόεδρο του κλαδικού Σωματείου Κέρκυρας που με παραληρηματικό διάγγελμα στον κλάδο χαρακτήρισε την αγωνιώδη προσπάθεια της Ομοσπονδίας και των Προέδρων των Εργατικών Κέντρων στις μεγάλες Τουριστικές περιοχές «αναποτελεσματικά σουλάτσα» στο Υπουργείο, τις προσκλήσεις της Ομοσπονδίας προς όλες τις οργανώσεις μέλη της ως «επιλεκτική πρόσκληση», ενώ δεν «ενθυμείται» την κλαδική απεργία τον Αύγουστο του 2011 κατά την ψήφιση του Νόμου, αντίθετα βαπτίζει τις Γενικές Απεργίες της ΓΣΕΕ ως κλαδική του δράση για τα επιδόματα ανεργίας. Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια ή χρειάζεται και λίγη αιδώς αλλά είναι είδος εν ανεπάρκεια στις μέρες μας.
Η Ομοσπονδία δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θεωρεί τη λύση που προωθείται προσωρινή και θα αγωνιστεί στην πορεία για οριστική ανατροπή του Ν.3986/11.

Υπολογισμός Μισθού

Επικαιρότητα

 

 

Αμοιβή αργίας 28ης Οκτωβρίου...

Περισσότερα...

 

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ...

Περισσότερα...

 

 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ...

Περισσότερα...

Εργατική Πρωτομαγιά 2021..

Περισσότερα...

Καταγγελίες Εργαζομένων