ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ 50ου ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΕΕ-ΥΤΕ

12661915 451014348438234 543325695007673905 n Ψηφίσματα 50ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου ΠΟΕΕ-ΥΤΕ...

 

ΨΗΦΙΣΜΑ 1ο
50ου ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΕΕ-ΥΤΕ


Εμείς οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του 50ου ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ που πραγματοποιήθηκε στις 31.01. – 02.02.2016 στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, αφού ακούσαμε τις εισηγήσεις της διοίκησης και τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων Συνέδρων, επιβεβαιώνουμε την ενότητα και αποφασιστικότητα των εργαζομένων να αντιπαλέψουν αγωνιστικά τις αντεργατικές Κυβερνητικές πολιτικές που ισοπεδώνουν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα μας.

Ψηφίζουμε για:

  1. Αποφασιστική και δυναμική αντιπαράθεση για την ανατροπή όλων των μνημονιακών νόμων απορύθμισης της αγοράς εργασίας που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνουν συνεχώς τις συντάξιμες αποδοχές, οδηγούν στην εξαθλίωση την ελληνική κοινωνία.
  2. Κοινωνική ασφάλιση και δικαίωμα συνταξιοδότησης (κύριας και επικουρικής) στη βάση των δεδομένων του εργασιακού βίου των εργαζομένων στον κλάδο, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι εποχικά εργαζόμενοι οι οποίοι δεν μπορούν καλύψουν εκ των πραγμάτων τις ελάχιστα απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για πλήρη συνταξιοδότηση. Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου του χρόνου επιδότησης ανεργίας
  3. Διατήρηση της αυτονομίας του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα, έναντι όποιων σχεδίων ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων. Ανατροπή όλων των πολιτικών λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων και υπεράσπιση των εφάπαξ παροχών.
  4. Αποκατάσταση και ενίσχυση των παροχών κοινωνικής ασφάλειας και διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των εργαζομένων του κλάδου στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  5. Άμεση επανένταξη όλων των ειδικοτήτων των Τουριστικών Επαγγελμάτων που εξαιρέθηκαν από τον πίνακα ΒΑΕ και αποκατάσταση της σοβαρής διάκρισης και ανισότητας που υφίστανται οι νέοι ασφαλισμένοι, που απασχολούνται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.
  6. Άμεση αποκατάσταση της καθολικότητας και του περιεχομένου της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, της υποχρεωτικότητας, της αρχής της εύνοιας και της επαναφοράς της μετενέργειας στο σύνολο των όρων των ΣΣΕ.
  7. Υπεράσπιση και ανανέωση/ υπογραφή των κλαδικών μας συμβάσεων στα Ξενοδοχεία, τον Επισιτισμό και τα Ζαχαρώδη με άμεση επαναφορά του μέτρου κήρυξης ως υποχρεωτικών των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ για την αποτελεσματική αποτροπή της μάστιγας των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των επιχειρησιακών ΣΣΕ με όρους δυσμενέστερους από τις κλαδικές ΣΣΕ.
  8. Προστασία των επαγγελματικών ειδικοτήτων στον τουρισμό και τον επισιτισμό από την διευρυνόμενη αποειδίκευση των εργαζομένων του κλάδου, είτε λόγω μη κάλυψης από κλαδική ΣΣΕ, είτε λόγω επιβολής όρων αμοιβής και εργασίας ανειδίκευτου εργάτη.
  9. Κατάργηση του Ν.3986/11 που έθεσε πλαφόν στην επιδότηση ανεργίας. Ενεργητικές πολιτικές ενίσχυσης των ανέργων, αποκατάσταση των μηνών επιδότησης ανάλογα με την απασχόληση των εποχικά εργαζόμενων στον Τουρισμό.
  10. Ενίσχυση του ΣΕΠΕ για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής.
  11. Προστασία από τις απολύσεις, με την ενίσχυση του προστατευτικού πλαισίου του άρθρου 8 του Ν.1346/1983 για τη στοιχειώδη προστασία των ελαχίστων ορίων αξιοπρεπούς εργασίας και την επιβίωση των εποχικά εργαζόμενων που συνιστούν τη συντριπτική πλειοψηφία στον κλάδο.
  12. Άμεσο ανασχεδιασμό των πολιτικών της πρακτικής άσκησης και της μαθητείας με περιορισμό της στο πραγματικό ποσοστό των αποφοίτων των εθνικών τουριστικών σχολών για να ανακοπούν τα κίνητρα απόλυσης των επαγγελματιών του κλάδου, με καθολικό έλεγχο των διακρατικών συμφωνιών.
  13. Την κατάργηση της άγριας υπερφορολόγησης, με τη συνεχή αύξηση των έμμεσων φόρων, τα απανωτά χαράτσια και έκτακτες εισφορές.
  14. Αυστηρή εφαρμογή της διάταξης Νόμου (Ν.1346/83) και του συμβατικού όρου για την επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων.
  15. Απόκρουση των πολιτικών της Κυβέρνησης και της Τρόικας για απελευθέρωση των απολύσεων που σε συνδυασμό με την επιβολή της προειδοποίησης απόλυσης, και τις παρεμβάσεις των 5 τελευταίων ετών που οδήγησαν σε πλήρη αποσάθρωση το ατομικό και συλλογικό δίκαιο.
  16. Άμεσες και αποτελεσματικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης, την απόκρουση των απολύσεων και της ανεργίας. Ειδικότερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες επιβάλλεται να εφαρμοστούν «έκτακτα μέτρα» τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης με πραγματικές θέσεις απασχόλησης και όχι «επιταγές εισόδου» εκμετάλλευσης των νέων.
  17. Άμεσα, αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα πάταξης της ακρίβειας, των μονοπωλιακών συμπεριφορών και δράσεων, μείωση και όχι αύξηση των τιμολογίων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ενέργεια, νερό, εισιτήρια, υπηρεσίες υγείας, παιδείας, κ.α).
  18. Εφαρμογή τουριστικής πολιτικής που θα προβλέπει:
  • Την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των Σχολών του Υπουργείου Τουρισμού ως βασικού πυλώνα για την ανάπτυξη γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού στον κλάδο του Τουρισμού.
  • Απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία της Μετεκπαίδευσης για τη διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Συντασσόμαστε με το αίτημα σωματείων και φορέων της Κέρκυρας για ανέγερση σχολικού κέντρου και εκπαιδευτηρίου της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων στο οικόπεδο της Σχολής στα Γουβιά, εκφράζοντας παράλληλα την κάθετη αντίθεσή μας στο ενδεχόμενο μεταβίβασης του οικοπέδου στο ΤΑΙΠΕΔ.
  • Τροποποίηση του πλαισίου για τη κατάταξη σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με αναβάθμιση των υποχρεωτικών προδιαγραφών (ποσοτικών και ποιοτικών) στους τομείς της ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού
  • Δημιουργία παρατηρητηρίου των εξελίξεων στον κλάδο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την αποτύπωση των νέων τάσεων και προοπτικών στην τουριστική βιομηχανία και την παρακολούθηση/ διάγνωση των νέων εκπαιδευτικών αναγκών στην τουριστική εκπαίδευση.

Το μέγεθος των προβλημάτων, η επίθεση κατά των δικαιωμάτων μας, κατά των συνδικάτων και των συνδικαλιστικών στελεχών και οι πρωτόγνωρες δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία, επιβάλλει σε όλους τους φορείς (συνδικάτα, παρατάξεις, εργαζόμενους) τη μέγιστη δυνατή ενότητα και δράση στη βάση των κοινών προβλημάτων μας. Αυτό είναι το βασικό και γενικό αίτημα – απαίτηση όλων των εργαζόμενων για την υπεράσπιση των βασικών και θεμελιακών δικαιωμάτων μας. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επιβάλλεται η ενίσχυση και η ισχυροποίηση των συνδικάτων μας.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ 2ο
50ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου ΠΟΕΕ-ΥΤΕ


Οι εργαζόμενοι του κλάδου του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Ξενοδοχείων εκφράζουμε την Συμπαράστασή μας και την Αλληλεγγύη μας με την αγωνιζόμενη, φτωχομεσαία αγροτιά, που έχει απέναντί της την ταξική αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Όπως χτυπιέται η εργατική τάξη από την καπιταλιστική κρίση και τα σκληρά, βάναυσα μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση, με την τεράστια ανεργία, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, τις δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, έτσι και οι μικροί αγρότες – κτηνοτρόφοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνει, να πουλάνε την παραγωγή τους μισοτιμής για να αυξάνουν τα κέρδη τους έμποροι, βιομήχανοι σε βάρος των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που αγοράζουν ακριβά τα προϊόντα. Στόχος αυτής της βαρβαρότητας είναι οι αγρότες να πληρώσουν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους το κόστος της κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών για τη δημιουργία των πλεονασμάτων, που είναι απαραίτητα για την στήριξη του κεφαλαίου, την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγαλοαγροτών – καπιταλιστών και τον αφανισμό της κτηνοτροφίας, εντείνοντας την διατροφική εξάρτηση του λαού μας.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση είναι δίκαιη η αγανάκτηση, η οργή και ο αγωνιστικός αναβρασμός της αγροτιάς απέναντι στη νέα ΚΑΠ, τη φοροληστεία, την μείωση των κρατικών δαπανών για την ασφάλιση, την υγεία την παιδεία κ.λπ. Είναι μονόδρομος η κοινή δράση του φτωχού αγρότη, του μισθωτού εργαζόμενου, του επαγγελματιοβιοτέχνη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να έχουν την υποστήριξη του ενός για τον άλλο.

Μόνο με την ενδυνάμωση της συμμαχίας και των αγώνων μας, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην ολομέτωπη επίθεση της Κυβέρνησης, Ε.Ε., μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση.

 

Υπολογισμός Μισθού

Επικαιρότητα

 

 

Αμοιβή αργίας 28ης Οκτωβρίου...

Περισσότερα...

 

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ...

Περισσότερα...

 

 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ...

Περισσότερα...

Εργατική Πρωτομαγιά 2021..

Περισσότερα...

Καταγγελίες Εργαζομένων