Κ.Σ.Σ.Ε Επισιτισμού - Ζαχαρωδών και ο Τζήμερος

αρχείο λήψης copy copyΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.....

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
08/08/2016

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΙΚΡΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ, ΗΛΙΘΙΕ..

Η Ομοσπονδία μας μετά την απώλεια κάθε έννοιας συλλογικής ρύθμισης στον κλάδο του Επισιτισμού και των Ζαχαρωδών προϊόντων από το 2012 με επίπονη προσπάθεια ξανάφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους εργοδότες επιχειρώντας να αποκαταστήσει ένα στοιχειώδες πλαίσιο συλλογικότητας στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργοδοτικές Οργανώσεις προσέφυγαν ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Πενταμελούς Επιτροπής Διαιτησίας μετά από εφέσεις που κατέθεσαν κατά των Διαιτητικών Αποφάσεων Της Τριμελούς Επιτροπής που θα συζητηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου.
Ρόλο επιπλέον αυτόκλητου υπερασπιστή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας – δυνάστη ανέλαβε ο Πρόεδρος του κόμματος με ποσοστά νικοτίνης 'Δημιουργία ξανά!' εκ των ιεράκων των νεοφιλελεύθερων εμμονών και ιδεοληψιών περί αυτορρύθμισης των αγορών και μηδενισμού της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, με ένα δακρύβρεκτο άρθρο περί της «απανθρωπιάς των συλλογικών συμβάσεων» (capital. gr).
Ο καθορισμός ελάχιστης αμοιβής στους εργαζόμενους ενός κλάδου είναι «σοβιετική οικονομία», ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας «σοβιετικό απολίθωμα», η υποψία και μόνον παροχής επιδομάτων εξομοιώνεται περίπου με έγκλημα καθοσιώσεως, ενώ αναφέρεται με το γνωστό του άγαρμπο έως υπάνθρωπο τρόπο για τις συμβατικές πρόνοιες - «προνόμια» των εξαρτημένων και οροθετικών.
Η όλη ιδεοληπτική προσέγγιση είναι τουλάχιστον προϊόν άγνοιας για τα τεκταινόμενα στην αγορά εργασίας του Επισιτισμού και των Ζαχαρωδών προϊόντων, όσον αφορά την αθέατη πλευρά των εργασιακών σχέσεων με τις μαύρες συμφωνίες και αποδοχές, οι οποίες είναι το μέσο ανοχής ή συμφωνίας των εργαζομένων στην τροποποίηση των ατομικών τους συμβάσεων.
Η απώλεια των κλαδικών Συμβάσεων στα επισιτιστικά επαγγέλματα συνοδεύτηκε με εκτεταμένη και συστηματική καταπάτηση πολλών πλευρών της εργατικής και κοινωνικής νομοθεσίας σε ότι αφορά συμβάσεις, αμοιβές, ωράρια κ.λ.π. με αποκλειστικό στόχο για τις επιχειρήσεις την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους. επέφερε μισθολογική ανισότητα, απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων αλλά και γενικευμένη ανασφάλεια από την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους σε συνδυασμό με ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η συνεχής και βίαιη αποειδίκευση των κλαδικών ειδικοτήτων σε όρους εργασίας και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, η ραγδαία αλλαγή στη σύνθεση της απασχόλησης με δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις μερικώς απασχολούμενων μια ανύπαρκτη ουσιαστικά μορφή απασχόλησης στον κλάδο, (σε συνθήκες ύφεσης, ανεργίας αλλά και αποεπένδυσης όπως διατείνονται οι εργοδότες!), αλλά και η εκτίναξη των μισθολογικών μεταβολών υπό τον εκβιασμό της απόλυσης, καταδεικνύουν την παραβατικότητα και την ψευδώς δηλωμένη εικονική απασχόληση, καθώς και την ανεξέλεγκτη όσο και θηριώδη εισφοροδιαφυγή – εισφοροκλοπή στον κλάδο, επιφέροντας ολέθριες επιπτώσεις στην κοινωνική ασφάλιση από τη μείωση των ασφαλιστικών εισροών στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου όσο και αν επικαλούνται δραματική επιδείνωση στις προοπτικές επιβίωσής τους, δεν επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες εκτιμήσεις τους ενώ είναι ενδεικτική η επιθετική δημιουργία νέων επιχειρήσεων με τις νεοανοιγόμενες να αποτελούν αποικίες ευελιξίας και βάναυσων εργασιακών σχέσεων.
Εκτιμούμε και προκύπτει από τις ανυπόστατες αιτιάσεις τους ότι ανομολόγητη αλλά τόσο προφανής επιδίωξη των εργοδοτικών οργανώσεων είναι η πλήρης εξατομίκευση των όρων αμοιβής και εργασίας στα επισιτιστικά επαγγέλματα, με αύξηση των διαφορετικών και άνισων εργασιακών όρων απασχόλησης. Οι επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν εξατομικευμένα σε περιβάλλον ασυδοσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού και φιλοδοξούν να μεταχειρίζονται το εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό τους ως ανειδίκευτους εργάτες.
Μέσα στη δίνη των επιπτώσεων από τα αλλεπάλληλα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, και τη διαρκή αδυναμία των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την εργοδοτική αυθαιρεσία και την εκτεταμένη αδήλωτη εργασία στον κλάδο μας, το μεγάλο ποιοτικό έλλειμμα στα εργασιακά δικαιώματα περιορίζει δραματικά την αναπτυξιακή του συμβολή στην ελληνική οικονομία, ενώ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στον παραγωγικό μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.
Οι συνδικαλιστές του Επισιτισμού Τουρισμού της υποτιθέμενης βαριάς βιομηχανίας της οικονομίας, αν μας επιτρέψει ο ρέκτης κατήγορός μας θα συνεχίσουμε στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όσο η διαπραγματευτική τους ικανότητα έναντι των εργοδοτών κατέστη νομοθετικά ανύπαρκτη, ως εκπρόσωποι τους και όχι όπως μας στολίζει ως «τζάμπα προστάτες» τους, παλεύοντας για τη συλλογική ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την ανάγκη σύνδεσης της αμοιβής με την ειδίκευση των εξαιρετικά ειδικευμένων επαγγελματικών ειδικοτήτων από τη διευρυνόμενη βίαιη αποειδίκευση σε όρους αμοιβής και εργασίας ανειδίκευτου εργάτη, την ανάγκη δίκαιης κατανομής του εισοδήματος και για να περισωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Επικαιρότητα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ...

Περισσότερα...

 ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ 2018...

Περισσότερα...

Δήλωση ΓΣΕΕ για την επικείμενη έναρξη της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατωτάτου μισθού από το Υπουργείο Εργασίας...

Περισσότερα...

ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Περισσότερα...

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ...

Περισσότερα...

Καταγγελίες Εργαζομένων