Διαβούλευση υπό Κατάρτιση ν/σ Τουρισμού

vouli aΘΕΣΕΙΣ ΠΟΕΕ-ΥΤΕ όπως ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της ΒΟΥΛΗΣ σχετικά με το σχέδιο νόμου «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιοργάνωση του ελληνικού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις»....

 Στον ελάχιστο χρόνο που το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου μας ετέθη υπόψη απολογούμαστε προκαταβολικά για τυχόν έλλειμμα διαπιστώσεων . Το νέο νομοσχέδιο θεωρούμε ότι εξυπηρετεί το πρώτο μέρος του τίτλου του, την ενίσχυση και διευκόλυνση της τουριστικής επιχειρηματικότητας με αποσπασματικές στοχευμένα περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις , σίγουρα όμως δεν αναφέρεται στα προβλήματα της απασχόλησης, στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, στην εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζόμενων, στη δημιουργία ελάχιστων προϋποθέσεων επιβίωσης από την εργασιακή απορρύθμιση και την καταρράκωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, που υφίστανται.


Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι τουλάχιστον δεν προκύπτει ουσιαστική παρέμβαση που να θίγει την απασχόληση και τους εργαζόμενους, η «διευκόλυνση» όμως της επιχειρηματικότητας με τον τρόπο που γίνεται παράγει έμμεσες συνέπειες και στρώνει το έδαφος για ένα άλλο τοπίο εργασιακών σχέσεων με ανακατανομή εισοδήματος όλο και πιο άδικη και ταξική εις βάρος των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων.


Επιπλέον η διαπίστωση περί δομικών προβλημάτων του Τουρισμού, μείωσης της ανταγωνιστικότητας και κορεσμού του σημερινού μοντέλου «ήλιος και θάλασσα» αντιμετωπίζεται με ευχολόγια περί νέας τουριστικής πολιτικής για αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και νέου προτύπου τουριστικής ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον. Δεν προκύπτει από πουθενά ως τώρα ότι το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό της κυβέρνησης, θα οδηγήσει σε «αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο» τόσο ως προς την λειτουργία των τουριστικών αναπτύξεων όσο και ως προς τον σεβασμό του τοπίου, αντίθετα φοβούμαστε ότι θα οδηγήσει στην πλήρη άλωση και καταστροφή των τελευταίων φυσικών οικοτόπων.


Εδώ απαιτείται η άμεση σύσταση και ουσιαστική λειτουργία των φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων περιοχών αντί της άχρωμης και εξαιρετικά ασαφούς στόχευσης της σύστασης Παρατηρητηρίου Τουρισμού. Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι στην μνημονιακή πραγματικότητα υπάρχει έλλειμμα διαβούλευσης και η θεσμική μας παρουσία πλέον ως εκπροσώπων των εργαζομένων είναι ανύπαρκτη στους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Τουρισμού. Η θεσμική εκπροσώπηση μονοπωλείται από τους εργοδοτικούς φορείς και η παρεμβατικότητα τους στις αποφάσεις των Κυβερνήσεων διαχρονικά είναι απόλυτη.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η εκ των υστέρων σύσταση διεύθυνσης εκπαίδευσης για να καλυφτεί το κενό που δημιουργήθηκε από την άρον –άρον κατάργηση του ΟΤΕΚ που ευτέλισε τις εκπαιδευτικές διαδικασίες κατά την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο είναι ομολογία της καταστροφικής επιλογής. Ελλείπει παντελώς οποιαδήποτε αναφορά για αναβάθμιση και τροποποίηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολών Τουριστικής εκπαίδευσης. Ζητούμε από το Υπουργείο να επιμείνει στη λειτουργία και φέτος της Μετεκπαίδευσης, προβλεπόμενης από τους Ν. 1077/80 και 3015/03 κόντρα στις πιέσεις των εργοδοτών που την πολεμούν για τα επαγγελματικά δικαιώματα που παρέχει στους αποφοίτους της, διότι για τη βελτίωση του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος είναι αναγκαία η δια βίου εκπαίδευση και γιατί υπάρχει σε εκκρεμότητα κονδύλιο του ΕΣΠΑ που δεν πρέπει να απολεστεί.


Τέλος αξίζει σχολιασμού η αναφορά περί 800.000 αργαζομένων που «στηρίζει σταθερά την απασχόληση» ο Τουρισμός. Εκτός από την περιορισμένη απασχολησιμότητα στους τομείς των ταξιδιωτικών γραφείων, ξεναγών, καζίνο, θαλάσσιας κρουαζιέρας και τουριστικών λεωφορείων που δεν εκπροσωπούμε, οι απασχολούμενοι στους κλάδους καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης δεν ξεπερνούν τους 275,135 (μελέτη ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Γ. Κρητικίδης- Ζ. Σαλίμπα με στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ 2012, β τρίμηνο) το πάνω από 60% ποσοστό που υπολείπεται είναι προφανώς η αδήλωτη εργασία που η κυβέρνηση ανέχεται και προάγει δια της αδυναμίας της ή της έλλειψης πολιτικής βούλησης να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Θέση μας είναι ότι ο τουρισμός μπορεί να καταστεί όχημα για την έξοδο από την οικονομική κρίση, επαναπροσδιορίζοντας κοινωνικές αξίες και επιχειρηματικές πρακτικές.


Με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και δημιουργία τουριστικής ταυτότητας της χώρας, μπορεί να επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας με αλλαγή κατεύθυνσης εκτός από τον μαζικό και στον εναλλακτικό τουρισμό, για αντιστροφή της τάσης συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, πραγματικών και όχι κάθε λογής ευέλικτων μορφών όπως το πρόσφατο πρόγραμμα των 10.000 θέσεων πρακτικής άσκησης, βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, και δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων στον Τουρισμό.
Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποστήριξης, με τη βοήθεια και οικονομικών εργαλείων, δίκαιων βιώσιμων και οικολογικών μορφών Τουρισμού για τη δημιουργία ενός νέου μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικού μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης που θα σέβεται και θα αναδεικνύει το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας.

Υπολογισμός Μισθού

Επικαιρότητα

 

 

Αμοιβή αργίας 28ης Οκτωβρίου...

Περισσότερα...

 

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ...

Περισσότερα...

 

 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ...

Περισσότερα...

Εργατική Πρωτομαγιά 2021..

Περισσότερα...

Καταγγελίες Εργαζομένων